اعتماد به نفس، کلید موفقیت در زندگی
حتماً در طول روز و در موقعیتهای مختلف واژه اعتماد به نفس به گوشتان خورده است. اعتماد به نفس میتواند نقش کلیدی در مسیر توسعه فردی و موفقیت هر فرد داشته باشد. در این مقاله به تعریف اعتماد به نفس، دلایل اهمیت، عوامل مؤثر بر آن و راههای تقویت میپردازیم.
اعتماد به نفس چیست؟
اعتمادبهنفس راستین، نتیجه باور قلبی و درونی شما به تواناییها و قابلیتهایتان است. این باور که هرکاری را بخواهید، میتوانید انجام دهید.
باربارا دی آنجلیس- کتاب اعتماد به نفس؛ دستیابی به آن و زندگی با آن
فرض کنید که شما به دنبال شغل جدید هستید و پس از کسب دانش و مهارتهای لازم، از طرف یک شرکت معتبر به مصاحبه دعوت شدهاید. در این حالت ممکن است دو صدا در ذهنتان شروع به صحبت کند.
صدای اول که پر از ترس و اضطراب است و میگوید هنوز آمادگی لازم را ندارید، نمیتوانید به سؤالات پاسخ دهید، اگر قبول نشوید چه؟ و به این ترتیب سعی میکند شما را از ادامه مسیر منصرف کند.
صدای دوم که اعتماد به نفس است، میگوید شما دارای مهارت و تجربه کافی هستید و تشویقتان میکند که به تواناییهایتان ایمان داشته باشید و با وجود استرس، رو به جلو حرکت کرده و اقدامات لازم را انجام دهید.
اعتماد به نفس به زبان ساده یعنی باور و اعتماد داشتن به تواناییها، مهارتها و قضاوتهایتان راجع به خودتان. این ایمان داشتن به خود باعث میشود با وجود ترسها حس کنید میتوانید از عهده کارهای مختلف بربیایید، با چالشها و مشکلات زندگی مواجه شوید و با آغوش باز به سمت تجربیات جدید بروید؛ در نتیجه عملکرد بهتری نیز خواهید داشت. اعتماد به نفس را میتوان به اشکال مختلف دسته بندی کرد. ما در یک مقاله به انواع اعتماد به نفس پرداختهایم که خواندنش خالی از لطف نیست.
مؤلفههای اعتماد به نفس
اعتماد به نفس از دو جزء اصلی تشکیل میشود که به داشتن اعتماد بنفس کمک میکنند:
- خودکارآمدی (self efficacy): این بخش از اعتماد به نفس به باور فرد نسبت به تواناییهایش در یک موقعیت خاص و رسیدن به اهداف مشخص است. خودکارآمدی بر اساس تجربیات گذشته، موفقیتها و شکستها و تشویق دیگران به وجود میآید و میتواند روی انگیزه و عملکرد فرد تأثیر بگذارد.
- احساس ارزشمندی (self worth): این جزء اعتماد به نفس یعنی اینکه فرد برای خودش ارزش قائل است و خودش را لایق عشق و احترام میداند. احساس ارزشمندی درونی باعث میشود که انسان صرف نظر از موفقیتها و دستاوردها، خودش را ارزشمند و شایسته بداند.
اگر دوست دارید بیشتر درباره خودکارآمدی، انواع آن و تأثیری که روی زندگیمان دارد بدانید، پیشنهاد میکنم مقاله زیر را بخوانید:
تفاوت عزت نفس و اعتماد به نفس چیست؟
اعتماد بنفس و عزت نفس دو مفهوم متفاوت و در عین حال وابسته به هم هستند. همانطور که گفتیم تعریف اعتماد به نفس یعنی باور و ایمان به تواناییها و قابلیتهای خود در انجام کارهایی خاص. ولی عزت نفس یک احساس درونی و باور به این است که شما به عنوان یک انسان ارزشمند، دوست داشتنی و شایسته عشق و احترام هستید؛ مستقل از توانمندیها و عملکردتان.
ممکن است شما در یک زمینه از اعتماد به نفس بالایی برخوردار باشید و در زمینههای دیگر کمتر؛ یعنی در موقعیتها و تجربیات مختلف متغیر است. اگر شما خودتان را دست کم میگیرید یا باور دارید که در انجام کارها خوب و توانمند نیستید، احتمالاً مشکل اعتماد به نفس دارید.
در صورتیکه عزت نفس پایدارتر است و به راحتی تحت تأثیر تغییرات کوتاه مدت قرار نمیگیرد؛ در نتیجه باعث میشود حتی در مواجهه با شکستها هم احساس ارزشمندی خود را حفظ کنید اگر صدایی دائم در سرتان است که شما را شکست خورده، خطاکار، پر از نقص، تنبل و بیلیاقت خطاب میکند و به دلیل این افکار، اضطراب و افسردگی را تجربه میکنید، مشکل شما عزت نفس است. ممکن است این احساس کم ارزشی و ناکافی بودن، جرأتمندی شما را هم تحت تأثیر قرار دهد و در روابطتان با دیگران نیز دچار مشکل شوید.
عزت نفس و اعتماد به نفس ارتباط نزدیکی با هم دارند و روی هم تأثیر میگذارند. وقتی فردی در موقعیتها و چالشهای مختلف عملکرد خوبی داشته باشد، احساس توانمندی کرده و در نتیجه عزت نفسش نیز تقویت میشود. برعکس این نیز صادق است؛ یعنی اگر کسی خود را ارزشمند و قابل احترام بداند، به تواناییهای خود اعتماد کرده و به دنبال آن اعتماد به نفس بالاتری خواهد داشت. اگر دوست دارید بیشتر در این باره بدانید، ما در مقاله تفاوت عزت نفس و اعتماد به نفس به طور مفصل به این موضوع پرداختهایم.
چرا اعتماد به نفس مهم است؟
اعتماد بنفس یکی از پایههای رشد و توسعه فردی است و روی بخشهای مختلف زندگی افراد از جمله وضعیت سلامتی، زندگی اجتماعی، موقعیت شغلی و… تأثیر میگذارد. مطالعات نشان میدهند کودکانی که از اعتماد به نفس بالایی برخوردارند، در مدرسه عملکرد بهتری داشته و در بزرگسالی رضایت شغلی بیشتری را تجربه میکنند. شاید برایتان جالب باشد که بدانید این خودباوری با خوشبختی ارتباط دارد و احتمال موفقیت را در زندگی افزایش میدهد؛ به شرطی که با خودشیفتگی و اعتماد به نفس کاذب اشتباه گرفته نشود. از دیگر فواید اعتماد به نفس میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- تصمیم گیری بهتر: وقتی شما به خودتان ایمان داشته باشید، موقعیتها را بهتر ارزیابی میکنید، ریسک پذیری بیشتری دارید و خودتان را در معرض تجربیات و چالشهای جدید قرار میدهید و به طور کلی تصمیمات مناسبی میگیرید.
- افزایش انعطاف پذیری: اعتماد به نفس باعث میشود در برابر چالشها و ناکامیها مقاومتر بوده و خودتان را نبازید. همچنین نه تنها شکستها مانع حرکتتان نمیشوند، بلکه از آنها به عنوان فرصتی برای یادگیری و قویتر شدن استفاده میکنید.
- تقویت روابط: افراد دارای اعتماد به نفس نظرات خود را راحتتر بیان میکنند و از ابراز احساساتشان نمیترسند. برای این افراد که اغلب کاریزمای بالایی دارند، تعیین حد و مرز و نه گفتن سخت نیست و در ارتباطاتشان با اطمینان بیشتری رفتار میکنند. در نتیجه روابط سالمتر، قویتر و پایدارتری را تجربه میکنند.
- موفقیت شغلی: اعتماد به نفس در محیط کار باعث میشود که در اغلب موارد، عملکرد و کارآیی بهتری در انجام وظایفتان داشته باشید و استرس و اضطراب کمتری را تجربه کنید. بتوانید با دیگران مؤثرتر ارتباط برقرار کرده و شبکه سازی کنید، توانایی مذاکره و متقاعد سازی داشته باشید و کارها را به خوبی مدیریت کنید. نهایتاً رضایت شغلی بیشتری را تجربه کرده و در پیدا کردن فرصتهای شغلی بهتر و ارتقاء شغلی، موفق عمل خواهید کرد.
- بهبود وضعیت سلامتی: اعتماد به نفس و خودباوری هم روی سلامتی جسمی و هم روحی تأثیرگذار است. تحقیقات نشان میدهند این مهارت موجب افزایش انگیزه، مثبت اندیشی و احساس شادی، رضایت از زندگی و… میشود. همچنین در افراد با اعتماد به نفس احتمال ارتقای سلامت جسمی از طریق انتخاب سبک زندگی سالمتر، افزایش فعالیت بدنی و مدیریت اضطراب و استرس بیشتر است.
اعتماد به نفس در سنین نوجوانی از اهمیت بالایی برخوردار است و به دلیل حساسیت این دوره، میتواند خدشه دار شود. اگر خودتان نوجوان هستید یا فرزندی دارید که با چالشهای این دوره دست و پنجه نرم میکند، پیشنهاد میکنیم حتماً مطلب اعتماد به نفس در نوجوانان و راههای تقویت آن را بخوانید.
عوامل مؤثر بر اعتماد به نفس
همانطور که گفتیم اعتماد به نفس یک مفهوم چند بعدی و متغیر است و موارد زیادی روی آن تأثیر دارند. ممکن است شما در یک زمینه خاص کاملاً با اعتماد به نفس ظاهر شوید ولی در موقعیتی دیگر خیلی خودتان را قبول نداشته باشید. تجربیات دوران کودکی مثل میزان تشویق و حمایت والدین و مربیان، وضعیت تحصیلی، انتقادهای بیش از حد یا مورد آزار و اذیت قرار گرفتن و… روی اعتماد به نفس و حس ارزشمندی تأثیر زیادی دارند. همچنین موفقیتها و دستاوردها میتوانند اعتماد به نفس را افزایش داده و شکستهای پی در پی و درجا زدن باعث کاهش آن شوند.
یکی دیگر از عوامل دخیل در اعتماد به نفس، ویژگیهای شخصیتی و وضعیت سلامت روان فرد است. برای مثال برونگراها یا افراد منعطف معمولاً اعتماد به نفس بیشتری دارند و مشکلاتی مثل روان رنجوری بالا، کمالگرایی ،اضطراب و… میتوانند باعث کاهش این خودباوری شوند.
به علاوه ژنتیک، افکار و باورهای فردی، وضعیت ظاهری و سلامت فیزیکی، ارتباطات اجتماعی، محیط زندگی، تصویر از خود، هنجارها و ارزشهای فرهنگی و اجتماعی، رسانهها و شبکههای اجتماعی، اعتقادات و باورهای معنوی و… همگی در میزان اعتماد به نفس نقش دارند.
علائم کمبود اعتماد به نفس
کمبود اعتماد به نفس میتواند خود را به اشکال مختلف نشان دهد. به طور کلی، افرادی که اعتماد به نفس پایینی دارند نسبت به تواناییها و تصمیماتشان دچار شک و تردید شده و مدام به نظر و تأیید دیگران وابستهاند. به علاوه در اغلب مواقع تصور میکنند به اندازه کافی خوب نیستند و خودشان را از بقیه پایینتر میدانند. نشانه دیگر افراد دارای مشکل اعتماد به نفس این است که در برابر انتقاد بسیار حساس بوده تصور میکنند که شخصیتشان مورد حمله قرار گرفته است.در نتیجه این افراد در برابر تغییرات و چالشها مقاومت کرده و تصمیمگیری نیز برایشان سخت است.
با اینکه هرکس در برخی زمینهها اعتماد به نفس بیشتری دارد و در برخی کمتر، این علائم میتوانند روی جنبههای مختلف زندگی از جمله روابط شخصی و حرفهای تأثیر بگذارند و شناخت آنها کمک میکند در مسیر تقوبت اعتماد به نفس بهتر پیش بروید.
همچنین بخوانید: اعتماد به نفس در مصاحبه شغلی
چطور اعتماد به نفس خود را تقویت کنیم؟
خبر خوب این که اعتماد به نفس یکی از مهارت های توسعه فردی مهم است که میتوان با استفاده از تمرینات و تکنیکهای مختلف میتوان آن را به تدریج تقویت کرد. در ادامه چند مورد از مهمترین راهکارها را با هم مرور میکنیم:
- به جای سرزنش خود بابت اشتباهات گذشته، روی نقاط قوت و تواناییهایتان تمرکز کنید.
- تعیین اهداف کوچک و واقع گرایانه کمک میکند تا با رسیدن به آنها احساس رضایت و توانمندی کنید.
- یادگیری مهارتهای جدید در حوزه مورد نظرتان باعث میشود احساس کارآمدی بکنید.
- با توجه کردن به سلامتی خود و انجام کارهایی مثل خواب خوب، ورزش، تغذیه سالم و… از خودتان مراقبت کنید.
- با دیگران ارتباط مثبت و مؤثر بسازید و با افرادی معاشرت کنید که شما را حمایت و تشویق میکنند و بهتان احساس ارزشمندی میدهند. هر جا که لازم است کمک بخواهید و خودتان هم از حمایت و کمک به بقیه دریغ نکنید.
- یاد بگیرید که چگونه به شیوهای سازنده انتقادها و نظرات منفی را مدیریت کرده و به آنها پاسخ مناسب دهید. در این صورت میتوانید از تأثیر منفی آنها بر اعتماد به نفس جلوگیری کنید.
در نهایت فراموش نکنید که تقویت اعتماد به نفس نیازمند زمان، صبر و تلاش است و اگر دوست دارید تمرینات بیشتری انجام دهید، پیشنهاد میکنیم که مطلب راه های افزایش اعتماد به نفس در خود را مطالعه کنید.
ما در این مطلب موضوع مهم اعتماد به نفس را مورد بررسی قرار دادیم.
آیا شما فکر میکنید از اعتماد به نفس کافی در کارهایتان برخوردارید؟
در چه زمینهای اعتماد به نفس بیشتری دارید؟
و فکر میکنید در چه جنبههایی نیاز دارید که بیشتر روی اعتماد به نفستان کار کنید؟
بدون دیدگاه