نقشه راه توسعه فردی

معماری زندگی با نقشه راه توسعه فردی

همونطور که میدونین توسعه فردی یکی از مباحث مهم این روز هاست و میتونه نقش قابل توجهی تو مسیر رسیدن شما به موفقیت داشته باشه. حالا برای رسیدن به نتیجه دلخواه در هر کاری از جمله توسعه فردی نیاز به یک نقشه و استراتژی درست داریم. در این مقاله قصد داریم درمورد نقشه راه توسعه فردی و مراحل اون صحبت کنیم و ببینیم داشتن این نقشه چه مزایایی داره. پس این مقاله رو اصلاً از دست ندین و تا آخر با من همراه باشین.

نقشه راه چی هست؟

نقشه ذهنی توسعه فردی

قبل از اینکه با نقشه راه توسعه فردی آشنا بشین، بهتره بدونین نقشه راه چیه و چه کاربردی در فعالیت‌ها  و کسب و کارها داره. در واقع نقشه راه نمونه‌ای بصری هست که چشم اندازها، فراز و نشیب‌ها و جهت گیری ها رو در طی زمان مشخص کرده و اهداف کوتاه مدت و بلندمدت رو تعریف می کنه. نقشه راه دید بهتری از آینده در اختیار شما قرار میده و به شما کمک میکنه تا با برنامه ریزی در مسیر رسیدن به اهداف قدم بردارین. 

حتماً براتون پیش اومده در مسیر رفتن به جایی سردرگم بشین و نتونین به خوبی راه درست رو پیدا کنین. نقشه راه یکی از مؤثر‌ترین ابزار‌ها برای خلاصی از این سردرگمی‌هاست. چرا؟ به این دلیل که نقشه راه یک دید از بالا و کامل از تمام اتفاقات مسیر در اختیارتون قرار میده و طی کردن راه رو خیلی ساده تر و هموار‌تر میکنه.
اما در ادامه مقاله شما رو بیشتر با نقشه توسعه فردی آشنا میکنم.

نقشه راه توسعه فردی

نقشه توسعه فردی

نقشه ذهنی توسعه فردی یک ابزار مفید و کاربردی در روند توسعه فردی‌ هست که یک نمای کلی و جامع از اهداف، ارزش‌ها، توانمندی‌ها و مسیر‌های رشد شخصی ارائه میده. شما هر زمان که بخواین به نقشه راه توسعه فردی توجه کنین، نباید از دو جنبه مهم توسعه جسمی و توسعه ذهنی غافل بشین. چون توسعه فردی از راه رشد این دو مورد ممکن میشه.

توسعه جسمی: توسعه جسمی کمی ساده تر از توسعه ذهنی هست و بیشتر به سلامت جسمی مربوط میشه. با توجه بیشتر به تغذیه، فعالیت های ورزشی، خواب مناسب و… میشه به توسعه جسمی پرداخت.

توسعه ذهنی: توسعه ذهنی کمی پیچیده‌تر از توسعه جسمی ست و برای توسعه ذهنی نیاز به مطالعه کتاب های توسعه فردی ، شرکت در کلاس و کارگاه و گاهی کمک گرفتن از مشاور هست. چه مباحثی با توسعه ذهنی ارتباط دارند؟ کنترل ذهن، مهارت های حل مسئله، مهارت های ارتباطی، عزت نفس و…

ایجاد نقشه راه توسعه فردی کمک میکنه تا با توجه به جایگاهی که در حال برنامه ریزی هستین، برای آینده آماده بشین. به کمک نقشه توسعه فردی شما یک چشم انداز برای خودتون ترسیم می کنین و در مسیر رسیدن به اهداف قدم برمیدارین و رویکردی برای افزایش مهارت ها، دانش و تجربه در پیش میگیرین.

مزایای نقشه راه توسعه فردی

مزایای نقشه راه توسعه فردی

نقشه راه توسعه فردی به ارتقا رشد شخصی و حرفه ای شما کمک می کنه. افراد در هر شغل و جایگاهی که هستن به کمک نقشه راه میتونن موفق تر باشن و پیشرفت کنن.

  • نقشه راه توسعه فردی به شما کمک میکنه اهداف کوتاه مدت و بلند مدت برای رسیدن به هدف شناسایی کنین و گمراه نشین.
  • .این امکان رو میده که اولویت‌هاتون رو بشناسین و با توجه به اهمیت اون‌ها، از منابعتون به صورت بهینه استفاده کنین.
  • نحوه مدیریت زمان برای انجام کارها رو مشخص میکنه.
  • به شما برای تشخیص نقاط قوت و ضعف کمک میکنه.
  • از راه ارزیابی مسیر، پیشرفت رو میتونین ببینین و همین در ایجاد انگیزه برای ادامه راه تاثیرگذاره.
  • باعث افزایش اثربخشی میشه و کمک می‌کنه بهتر بتونین با چالش‌ها برخورد کنین.

5 قدم از نقشه راه توسعه فردی

اولین مرحله: هدفگذاری

هدفگذاری در نقشه توسعه فردی

مشخص کردن هدف اصلی در بلند مدت اولین قدم نقشه راه توسعه فردی هست. انسان ها برای اینکه رشد کنن، در حال تلاش باشن و سختی های راه رو تحمل کنن، نیاز به داشتن یک هدف و انگیزه دارن. این هدف کمک میکنه در شرایط سخت دست از تلاش برندارن و قدم هارو محکم بردارن و همینطور کمک میکنه که تو مسیر رسیدن به مقصد سردرگم نشن. تنها افرادی که هدفی برای خودشون دارن میتونن آغازگر راهی باشن و تو راه رسیدن به رشد و توسعه خودشون قدم بردارن.

پس متوجه شدین که هدف داشتن چقدر میتونه در نقشه راه توسعه فردی تاثیر گذار باشه، اما داشتن هدف به تنهایی کافی نیست و نیاز هست که بقیه مراحل هم انجام بشه.

دومین مرحله مشخص کردن مبدأ و محل کنونی

تعیین مبدأ در نقشه رشد فردی

بعد از اینکه مرحله اول هدف رو مشخص کردیم، تو این مرحله باید مبدأ و موقعیت کنونی رو مشخص کنیم. به نظرتون این درسته که بعد از مشخص کردن هدف بلافاصله شروع به حرکت برای رسیدن به هدف کنیم؟ شاید براتون سؤال باشه پس بعد از مشخص کردن هدف باید چیکار کرد؟

با یه مثال این موضوع رو براتون مشخص میکنم. حتماً از نرم افزار های مسیریاب استفاده کردین. فرض کنین تصمیم دارین برای اولین بار به جایی برین و تو نرم افزار مشخصات مقصد رو جستجو میکنین. اما تا مشخص نکنین که مبدأ کجاست اطلاعات هیچ مسیری رو در اختیارتون قرار نمیده.
پس دومین قدم در نقشه توسعه فردی مشخص کردن مبدأ و وضعیت موجود هست. این کار کمک میکنه تا به درستی بتونین مسیر رو شناسایی کرده و به مقصد برسین.

حالا مشخص کردن مبدأ در نقشه راه توسعه فردی چطور انجام میشه؟ شما باید ببینین برای رسیدن به هدف به چه چیزهایی احتیاج دارین و  نسبت به اون ها الان تو چه وضعیتی هستین. مثلاً فرض کنین فردی قرار هست تو کنکور سال آینده شرکت کنه. تو مرحله اول باید ببینه در حال حاضر  از نظر درسی تو چه وضعیتی قرار داره و طبق اون مشخص میکنه برای اینکه خودش رو آماده کنکور کنه باید روزانه چند ساعت مطالعه داشته باشه؟

حالا برای رسیدن به اهداف بزرگتر هم به همین صورت هست. مشخص کردن مبدأ باید دقیق انجام بشه و تمام امکانات، ارزش‌ها، مهارت‌ها و… ثبت بشه. اینطوری می‌تونین یه برنامه توسعه فردی خوب برای خودتون تهیه کنین.

سومین مرحله: مدیریت زمان

مدیریت زمان در نقشه راه توسعه

همونطور که گفتیم در مرحله قبل باید مبدأ مشخص بشه، اما تو این مرحله باید به منابع مورد نیاز توجه ویژه داشت. این منابع برای همه افراد یکسانه؟ نه؛ چون هرکس با توجه به برنامه و هدفی که داره به منابع متفاوتی نیاز داره. اما مهم‌ترین منبع و دارایی هر انسانی زمان هست که برای همه یکسان در نظر گرفته شده.

مدیریت زمان سومین مرحله از نقشه راه هست که یکی از مهارت های توسعه فردی لازم و ضروریه و هر انسان موفقی باید اون رو به خوبی بلد باشه. یعنی اینکه بتونه با برنامه ریزی و اولویت‌بندی درست، بهترین استفاده رو از وقتش ببره، مشخص کنه در هر مرحله چه کار‌هایی لازمه انجام بشه و به این زمان‌بندی پایبند باشه.

چهارمین مرحله: یافتن نقاط ضعف و قوت

نقاط ضعف و قوت در رشد شخصی

تو این مرحله باید نقاط قوت و ضعف مشخص بشه تا این نقاط قوت تقویت بشن و نقاط ضعف از بین برن. شناخت نقطه قوت و ضعف تو مسیر رسیدن به اهداف کمک کننده‌ست. همینطور یکی از مهم ترین موارد برای نقشه راه توسعه فردی به حساب میاد.

تو این مرحله از نقشه راه توسعه فردی باید لیستی از نقاط قوت و ضعف خودتون رو مشخص کنین. یک لیست کامل و با جزئیات  تهیه کنین. همینطور باید توجه داشت که این نقاط قوت و ضعف باید در رابطه با هدف تعیین شده باشه. پیدا کردن نقاط ضعف و قوت نیاز به خودآگاهی و خودشناسی و کمک گرفتن از دیگران (مثلاً استفاده از خدمات کوچینگ توسعه فردی) داره.
بعد از مشخص کردن نقاط قوت و ضعف اون‌ها رو به این شکل دسته بندی کنین:

  • نقاط قوت مهم و پر اهمیت
  • نقاط ضعف مهم و پر اهمیت
  • نقاط قوت کم اهمیت وغیر مهم
  • نقاط ضعف کم اهمیت و غیر مهم

اگر دوست دارین مطالب بیشتری در این مورد بخونین، من به شما مطالعه ماتریسswot رو پیشنهاد میدم.

پنجمین مرحله: تیم سازی

تیم سازی در رشد شخصی

شرط ورود به این مرحله از نقشه راه توسعه فردی اینه که تا حد امکان مراحل قبل رو به درستی انجام داده باشین. این مرحله، به عنوان مرحله هم‌افزایی و رشد تصاعدی شناخته شده. شما تو این مرحله باید شروع به تیم سازی کنین. چطوری؟ آیا تیم سازی کار ساده ای هست؟

نکته ای که تو تیم سازی باید بدونین اینه که برای تیم‌سازی باید افرادی رو انتخاب کنین که مکمل شما باشن. یعنی افراد تیم ترجیحاً به گونه‌ای باشن که نقاط قوتشون، نقاط ضعف شما باشه و برعکس. در این صورت میتونین با هر مشکل و چالشی که سر راهتون قرار داره مقابله کنین و ضعف‌های همرو پوشش بدین.

تو نقشه راه توسعه فردی حتماً باید برای انتخاب افراد تیم توجه کنین که این افراد باید هدف یکسانی با شما داشته باشن. اگر هرکس برنامه و هدف جداگانه داشته باشه نه تنها کمکی به رشد تصاعدی نمی کنن بلکه شما رو هم از مسیر رسیدن به هدف دور و دورتر میکنن.

معرفی کتاب

کتاب نقشه راه توسعه فردی
  • برای اینکه در مسیر رشد شخصی موفق بشین و بهتر بتونین یک نقشه ذهنی توسعه فردی خوب ترسیم کنین، نیاز به یک راهنما دارین و چه راهنمایی بهتر از یک کتاب مفید؟ پیشنهاد من خوندن کتاب نقشه راه توسعه فردی هست که توسط شاهین شاکری و ندا مفاخری نوشته شده. هردو نویسنده از مربی‌های توسعه فردی هستن و تجربیات چند سالشون در این حوزه رو در اختیار ما قرار میدن. این کتاب کمک می‌کنه آرزوهامون رو به اهداف قابل دسترس تبدیل کنیم و با کشیدن یک نقشه کاربردی به چیزهایی که می‌خوایم برسیم.
  • کتاب خوب دیگه‌ای که در این حوزه می‌تونین مطالعه کنین، نقشه راه خودشناسی عمقی و کابردی هست. این کتاب اثری از کارول اس پیرسون و ترجمه مرتضی نظری‌ توسط بنیاد فرهنگ زندگی منتشر شده. کتاب نقشه راه مثل یک دفترچه راهنماست که قدم به قدم ما رو در سفر قهرمانیمون هدایت می‌کنه و آزمون و تمرینات کاربردی هم داره. این کتاب فوق‌العاده در برنامه کتاب باز و پادکست توسعه فردی رادیو راه توسط مجتبی شکوری معرفی شد و خوندنش چیز‌های زیادی به شما اضافه می‌کنه.

تو این مقاله در ابتدا درمورد نقشه راه صحبت کردیم
و گفتیم که نقشه راه چقدر میتونه به افراد برای رسیدن به هدفشون کمک کنه و اون‌ها رو از سردرگمی نجات بده.
در ادامه درمورد نقشه راه توسعه فردی و مزایای اون مثل کمک به تعیین اهداف کوتاه مدت و بلندمدت، مدیریت درست زمان و… صحبت شد.
همچنین 5 گام رنقشه راه توسعه فردی رو مطرح کردیم که با طی این مراحل میتونین به موفقیت های بیشتر در زندگی برسین.
مطالعه این مطلب براتون مفید بود؟ اگر سؤالی در مورد نقشه راه توسعه فردی دارین حتماً بپرسین تا جایی که بتونیم کمکتون می‌کنیم.

1 دیدگاه

  • سلام ممنون از مطلب کاملتون
    نقشه راه توسعه فردی با برنامه توسعه فردی فرق داره؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *