توسعه فردی چه کمکی به ما میکند؟
توسعه فردی به زبان ساده یعنی تلاش برای بهتر شدن. این بهتر شدن زمانی محقق میشود که شما بتوانید نقاط ضعف و قوتتان را شناسایی و روی آنها کار کنید و در این مسیر علاوه بر رشد خودتان روی دیگران و جامعه هم تاثیر میگذارید. برای پیشرفت میتوانید از کتاب های توسعه فردی، دورهها و کارگاهها، پادکستها و … کمک بگیرید. اگر نمیدانید تعریف توسعه فردی چیست و شامل چه بخشهایی است، در این مطلب به سؤالات زیر پاسخ میدهیم:
- توسعه فردی یعنی چه؟
- توسعه فردی دارای چند بعد است؟
- چرا رشد فردی مهم است؟
توسعه فردی چیست ؟
توسعه فردی یعنی از آنچه دارید استفاده کنید تا آنچه میخواهید را بسازید.
پیتر دراکر
اگر قصد دارید که در مسیر رشد و پیشرفت قدم بگذارید، لازم است اول بدانید توسعه فردی به چه معناست؟ توسعه فردی (Self development) مجموعهای از فعالیتها، تکنیکها و راههایی است که فرد را در جهت ارتقای دانش، مهارتها، تواناییها و شخصیتش هدایت میکند و باعث میشود کیفیت زندگیاش بهبود یابد. رشد و توسعه فردی به شما این امکان را میدهد که خودتان و استعدادهایتان را بهتر بشناسید و با کشف پتانسیلهایتان از آنها به بهترین شکل بهره برداری کنید. این پیشرفت میتواند در جنبههای مختلف اتفاق بیفتد؛ مثل سلامت جسم و روان، بهبود روابط شخصی، مدیریت استرس، ایجاد توازن بین کار و زندگی و … .
روند رشد توسعه فردی
توسعه فردی یک فرآیند پویا و مداوم است که به برنامه ریزی، تعهد و تلاش، اندازه گیری، ارزیابی و بازخورد نیاز دارد و با داشتن یک برنامه توسعه فردی درست میتوان این مراحل را طی کرد. فرآیند رشد شخصی شباهت زیادی به ورزش کردن دارد. برای موفقیت در ورزش، لازم است از مربی برنامه بگیرید، تمرین و استمرار داشته باشید، تغذیه خود را کنترل و پیشرفتتان را اندازه گیری کنید. شما نمیتوانید یک روزه عضلاتتان را بسازید یا به یک ورزشکار حرفهای تبدیل شوید؛ بلکه باید آهسته و پیوسته حرکت کنید و از خود انتظارات منطقی داشته باشید.
ابعاد توسعه فردی
همانطور که پیش از این هم گفته شد، رشد فردی روی جنبههای مختلف زندگی فرد تأثیر میگذارد و بسته به اینکه شما در کدام بخش نیازمند تغییرات هستید، میتوانید از آن بهرهمند شوید. به طور کلی توسعه فردی دارای 5جنبه است که شامل موارد زیر میشود:
بعد ذهنی، بعد عاطفی، بعد جسمی، بعد اجتماعی و بعد معنوی
در ادامه راجعبه هر کدام از این ابعاد توسعه فردی مفصل توضیح خواهیم داد.
بعد ذهنی
این بعد تواناییهای ذهنی و شناختی مثل حافظه، تفکر و حل مسئله، خلاقیت، تصمیم گیری و مدیریت زمان و… را در بر میگیرد.
- حافظه و تمرکز: برای تقویت حافظه، توجه و بهبود یادگیری کارهایی مثل حفظ کردن شعر یا الگوها، یادگیری زبان جدید، مطالعه کردن، حل مسائل چالشی و انجام تمرینات ذهنی به بهبود آنها کمک میکند.
- تفکر و تحلیل: این توانایی به افراد کمک میکند که به فکر کردن و تحلیل راجع به مسائل مختلف بپردازند و بتوانند مشکلات را با راه حلهای مناسب حل کنند. برای تقویت این مهارت انجام کارهایی مثل حل مسائل ریاضی یا منطقی و بازیهای معمایی مثل پازل میتواند کمک کننده باشد.
- ابتکار و خلاقیت: خلاقیت یکی از مهارتهای توسعه فردی بسیار مهم است که میتوان آن را پرورش داد. افراد خلاق این قابلیت را دارند که ایده پردازی کنند و راهکارهای جدید و بکر برای مشکلات پیدا کنند. اگر خودتان را فرد خلاقی نمیدانید، میتوانید به کارهای جدید بپردازید و فعالیتهای هنری را امتحان کنید. همچنین یکی از کتابهای توسعه فردی خوب در این زمینه، کتاب همیشه خلاق است که پیشنهاد میکنیم حتماً مطالعه کنید.
- مهارت تصمیم گیری: شما در طول شبانه روز تصمیمات بزرگ و کوچک زیادی میگیرید و تقویت این مهارت باعث بهبود وضعیت زندگیتان میشود. برای گرفتن تصمیمات بهتر لازم است بتوانیم موقعیتها را بررسی و تحلیل کنیم و بر اساس اولویتها سعی کنیم بهترین گزینه را انتخاب کنیم. تمرینات تصمیم گیری سریع و مطالعه کتابهایی مثل “تصمیم گیری” نوشته رومن چپلر و مایکل کروگروس میتواند در این زمینه کمکتان کند. این کتاب فوقالعاده را میتوانید از انتشارات نسل نو اندیش تهیه کنید.
بعد عاطفی
بسیار مهم است که شما بتوانید احساسات مختلف خود مثل غم، اضطراب، خشم، شرم و… را تشخیص دهید و در مواجهه با آنها مناسبترین واکنش را نشان دهید. این آگاهی از احساسات و کنترل آنها به بهبود روابط شما با دیگران هم کمک میکند. برای توسعه فردی در این زمینه میتوانید راههای زیر را امتحان کنید:
- تمرینات ذهن آگاهی: انجام کارهایی مثل نوشتن و تحلیل افکار و احساسات به شما این امکان را میدهد که خودتان را بهتر بشناسید و چرایی بعضی احساسات را کشف کنید؛ در نتیجه راحتتر میتوانید کنترل آنها را به دست بگیرید. برای شروع میتوانید به احساساتتان در لحظه توجه کنید یا بنویسید که هر اتفاق مهمی در طول روز باعث میشود چه افکاری به ذهنتان برسد و دقیقا چه احساساتی در شما به وجود بیاید؟
- مطالعه در مورد هوش هیجانی: هرچه بیشتر درباره هوش هیجانی بدانید، راحتتر میتوانید آن را تقویت کنید. یکی از معروفترین کتابها در این زمینه “هوش هیجانی” نوشته دانیل گلمن است که پیشنهاد میکنیم حتماً آن را مطالعه کنید.
- همدلی با دیگران: اجازه دهید دیگران با شما احساس صمیمیت کرده و احساساتشان را با شما در میان بگذارند. سعی کنید خودتان را جای بقیه بگذارید و از دید آنها به اتفاقات نگاه کنید. در این صورت ارتباطات سالمتر و در نتیجه احساس رضایت بیشتری خواهید داشت.
بعد جسمی
حتما این ضربالمثل معروف ” عقل سالم در بدن سالم” را شنیدهاید که نشاندهنده اهمیت سلامت جسم و تاثیر آن روی عملکرد مغز است. این بعد یکی از بخشهای مهم و پایهای توسعه فردی است که به سلامت فیزیکی مربوط میشود. برای مراقبت از بدن راههایی مثل فعالیت ورزشی، تغذیه مناسب و خواب و استراحت کافی وجود دارد.
- فعالیتهای ورزشی: ورزش کردن علاوه بر جسم روی روحیه فرد هم تأثیر زیادی دارد و باعث کاهش استرس میشود. شما میتوانید با توجه به علاقه شخصی و شرایطتان هرکدام از ورزشهای هوازی، استقامتی، تعادلی و انعطاف پذیری، آبی و… را انجام دهید و عضلاتتان را تقویت کنید.
- تغذیه مناسب: تغذیه نقش بسیار مهمی در حفظ سلامت جسم و روان، پیشگیری از بیماریها، تقویت سیستم ایمنی و بهبود عملکرد بدن دارد. کاهش مصرف چربیهای اشباع شده و مواد شیرین کننده و افزایش مصرف فیبر، اسیدهای چرب امگا 3، آنتی اکسیدانها، ویتامینها و مواد مغذی تأثیر قابل توجهی در تندرستی و افزایش انرژی دارد.
- خواب و استراحت: خواب دارای مراحل مختلف است و بدن شما در این مدت خودش را بازسازی میکند. خواب خوب باعث افزایش بهرهوری و تمرکز، تقویت سیستم ایمنی، تنظیم هورمونها و سوخت و ساز بدن، کاهش ریسک بیماریهای قلبی و… میشود. افراد بزرگسال به حدود 7-9 ساعت خواب در شبانه روز احتیاج دارند و داشتن برنامه خواب منظم، فضای خواب مناسب، عدم استفاده از دستگاههای الکترونیکی قبل از خواب، اجتناب از ورزش سنگین قبل از خواب و همینطور کاهش مصرف محرکهایی مثل قهوه به داشتن خواب باکیفیت کمک میکنند. جف ایلیف در تدتاک به خوبی درباره خواب و اهمیت آن صحبت میکند که پیشنهاد میکنیم این ویدیو را که دارای زیرنویس هم است، ببینید.
بعد اجتماعی
اعتقاد دارم که انسان تنها به دیگران وابسته است و بدون دیگران قادر به شکل دادن به خود نیست.
جیمز بالدوین
انسان موجودی اجتماعی است و برای ادامه حیاتش به عشق، همدلی و حمایت دیگران نیاز دارد. تحقیقات نشان میدهند افرادی که شبکههای اجتماعی گستردهتری دارند، احتمالاً بیشتر عمر میکنند. ما از بدو تولد انواع مختلف روابط اجتماعی را در سطوح مختلف تجربه میکنیم و پیوسته با محیط و اطرافیان در تعامل هستیم. برخی از این ارتباطات عبارتند از:
- روابط خانوادگی: رابطه خانوادگی، اولین و اساسیترین ارتباط انسانی است که در آن پیوندها و احساسات عمیق و قوی وجود دارد. این رابطه تأثیر زیادی در شکل گیری شخصیت افراد دارد که هم میتواند بستری برای احساس امنیت، آرامش و رشد و توسعه فردی باشد و هم میتواند زمینهساز درگیری، سوء استفاده و رنج شود.
- روابط دوستانه و اجتماعی: در طول زندگی انسان، روابط و دوستیهای زیادی شکل میگیرد که برخی از آنها تا سالیان سال ادامه مییابد. اغلب دوستیها بر پایه علایق، سلایق و ارزشهای مشترک بنا شده و صداقت، همدلی و احترام کلید بقای آنهاست. این نوع روابط شرایطی را برای ابراز و تنظیم احساسات، کاهش اضطراب و افسردگی و افزایش رضایت از زندگی فراهم میکنند.
- روابط اجتماعی در محیط کار: افراد در سطوح مختلف سازمانی با هم تعاملات روزانه دارند و هدف از این ارتباطات ایجاد فضای کاری سالم و سازنده است. روابط خوب در فضای کار باعث بهبود عملکرد، افزایش تعاملات و رضایتمندی و کاهش اختلافات میشود. برای موفقیت در روابط کاری لازم است که شما مهارتهایی مثل تصمیم گیری و حل مسئله، کار گروهی و توانایی رهبری را در خود افزایش دهید.
به طور کلی برای اینکه روابط اجتماعی خوبی داشته باشید، لازم است هوش هیجانی و مهارتهای ارتباطی خود را تقویت کنید. برای اطلاع از چگونگی تقویت این مهارتها پادکست های توسعه فردی زیادی وجود دارند که میتوانید از آنها کمک بگیرید.
بعد معنوی
بعد معنوی درباره رابطه فرد با خودش، خدا و جهان اطراف است و به کمک آن میتواند اهداف و ارزشهای خود را در زندگی پیدا کند و احساس آرامش و شادی بیشتری را تجربه کند. برای تقویت این بعد توسعه فردی راههای زیادی وجود دارد و هر فرد با توجه به تجربیات، باورها و اعتقاداتش میتواند انتخاب کند که از کدام منابع برای جلا دادن روح خود استفاده کند.
- عبادت و راز و نیاز: برای افراد زیادی، دین و ایمان به خداوند یک منبع معنوی محسوب میشود و از طریق دعا، مراجعه به مکانهای مذهبی، مطالعه کتب مقدس و اجرای مراسمات مذهبی از یک نیروی برتر کمک گرفته و اضطرابشان کاهش مییابد.
- مراقبه و مدیتیشن: مدیتیشن و تمرینات ذهن آگاهی به شما کمک میکنند که برای لحظاتی ذهنتان را آرام کنید و در زمان حال حضور داشته باشید. این تمرینات که انواع مختلفی دارند، باعث میشوند که بتوانید به تماشای افکارتان بنشینید و بیشتر دنیای درونتان را کشف کنید.
- پناه بردن به طبیعت: بودن در طبیعت شما را به خودتان نزدیک میکند و باعث میشود آرامش زیادی را تجربه کنید. لذت تماشای جزئیات یک گیاه، نشستن کنار رودخانه و گوش سپردن به صدای آب، ارتباط با حیوانات شما را از دنیای مادی جدا کرده و به معنویت وصلتان میکند.
- خدمت و کمک به دیگران: این راه به شما این امکان را میدهد که به دیگران ببخشید و در نتیجه احساس ارزشمندی و مفید بودن بکنید. کمک کردن میتواند خودخواهی و طمع را از شما دور کرده و قلبتان را لبریز از عشق و محبت کند.
دلایل اهمیت توسعه فردی
همانطور که حتماً تا اینجا متوجه شدهاید، توسعه فردی روی همه جوانب زندگی ما تأثیر زیادی دارد و پا گذاشتن در این مسیر کمک میکند تا از این فرصت کوتاه زندگی نهایت استفاده را ببریم. اگر هنوز برایتان سؤال است که اهداف توسعه فردی چیست و چرا باید رشد توسعه فردی را جدی بگیریم، موارد زیر را بخوانید:
- رشد شخصیتی
- پیشرفت شغلی
- بهبود روابط اجتماعی
- افزایش اعتماد به نفس
- برنامه ریزی و مدیریت زمان
- افزایش مهارت تصمیم گیری
- کسب مهارت تفکر خلاق
- مدیریت استرس
- یادگیری مذاکره
- تقویت هوش مالی
- تقویت هوش هیجانی
- افزایش مهارتهای رهبری
- بهبود مهارت حل مسئله
- افزایش انعطاف پذیری
- بهبود سلامتی
- افزایش رضایتمندی و…
نکات توسعه فردی
برای موفقیت در رشد شخصی به یک نقشه راه توسعه فردی نیاز دارید تا بدانید چه اقداماتی را انجام دهید. قدمهای مهم و مؤثر زیر میتوانند کمکتان کنند:
تعیین اهداف قابل اندازه گیری: برای اینکه بتوانید در این مسیر به نتایج مطلوب برسید، اول باید بدانید که در حال حاضر کجا قرار دارید و میخواهید پس از طی زمان مشخص به چه هدف خاصی برسید؟ فرض کنید که میخواهید زبان خود را تقویت کنید؛ پس به جای اینکه هدف کلی “یادگیری زبان” را در نظر داشته باشید میتوانید مشخص کنید که مثلا هر ماه 300 واژه جدید یاد بگیرید.
برنامه ریزی و استمرار: رهرو آن نیست که گه تند و کمی خسته رود، رهرو آن است که آهسته و پیوسته رود.
رشد و توسعه فردی یک شبه اتفاق نمیافتد و نیاز به صبر و ممارست دارد. چیزی که میتواند در طول روند کمکتان کند، برنامه ریزی و زمانبندی است که میتواند به صورت روزانه، هفتگی و حتی ماهانه باشد.در مثال یادگیری زبان تعیین کنید که چه مدت زمانی را در روز میتوانید برای این کار اختصاص دهید.
خود ارزیابی: بعد از اینکه اهدافتان را تعیین و برای رسیدن به آنها تمرین و تکرار کردید، نوبت آن میرسد که میزان پیشرفتتان را اندازه گیری کنید و ببینید تا چه حد در پایبندی به هدف موفق عمل کردهاید. همچنین میتوانید با این بازنگری، نقاط ضعف و قوتتان را نیز پیدا کنید. در تمام این مراحل توسعه فردی میتوانید از کوچینگ توسعه فردی کمک بگیرید.
در این مقاله سعی کردیم به طور مفصل درباره توسعه فردی و بخشهای مختلف آن توضیح دهیم.
به نظر شما توسعه فردی چقدر در زندگی مهم است و اصول توسعه شخصیت چیست؟
شما چه کارهایی برای رشد خودتان انجام میدهید؟
خوشحال میشویم که تجربیاتتان را با ما به اشتراک بگذارید.
بدون دیدگاه