کوچینگ توسعه فردی

همه چیز درباره کوچینگ توسعه فردی

حتماً برایتان پیش آمده که گاهی احساس سردرگمی کنید و ندانید در چه زمینه‌هایی استعداد دارید یا به دنبال ایجاد عادت‌های جدید باشید ولی هر بار با شکست مواجه شوید. اینجاست که کوچینگ توسعه فردی به کمکتان می‌آید.

کوچینگ توسعه فردی یک تعامل و همکاری دو طرفه بین مربی توسعه فردی و مراجعه کننده است و به فرد کمک می‌کند که عملکرد خود را در جنبه‌های فردی، حرفه‌ای یا سازمانی بهبود ببخشد. در واقع کوچ فردی یک حامی و همراه است که شما را یاری می‌کند تا مسیر پیشرفت را بهتر طی کنید و با درمانگر و مشاور متفاوت است. اگر شما هم جزو افرادی هستید که:

  •  برای گرفتن تصمیمات مهم دچار مشکل هستند.
  • در ارتباط با دیگران مشکل دارند و نمی توانند ارتباط موثری برقرار کنند.
  • عزت نفس و اعتماد‌به‌نفس پایینی دارند.
  • توانایی مدیریت زمان ندارند و با کمبود وقت مواجه هستند.
  • نمی توانند در کارهایشان به طور مستمر عمل کنند.
  • چرخه زندگی متعادلی ندارند.
  • برای کشف استعداد‌هایشان مشکل دارند و یا نمی توانند از قابلیت‌هایشان به درستی استفاده کنند.
  • در حال گذار شغلی هستند؛ مثل تغییر شغل یا راه اندازی کسب و کار جدید

اگر دوست دارید راجع‌به فرآیند مربیگری توسعه فردی و مزایای آن بیشتر بدانید، اگر دوست دارید بدانید کوچ مناسب شما چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد، پس این مقاله را تا آخر بخوانید که بتوانید به جواب سؤالاتتان برسید.

کوچینگ توسعه فردی چیست ؟

کوچینگ توسعه فردی چیست

قبل از هر چیز لازم است بدانیم کوچینگ توسعه فردی به چه معناست؟ همانطور که گفتیم در واقع کوچینگ یا مربیگری توسعه فردی یک فرآیند است که بر اساس مکالمه و مشارکت بین کوچ و یک فرد یا گروهی از افراد بنا شده و در آن مربی جلساتی را برای مراجعه کننده برگزار می کند. در این جلسه‌ها کوچ، زمینه رشد و توسعه فردی را طبق استعداد‌ها و مهارت های هر فرد فراهم می کند. در وجود همه افراد استعداد‌های متعددی قرار داده شده است اما ممکن است از آن اطلاع کافی نداشته باشند.

در این روند، کوچ با استفاده از سؤالات، تمرینات و تکنیک‌های مختلف، به شخص یا گروه در پیدا کردن توانایی‌ها، اهداف، برطرف کردن موانع و بهبود عملکردشان کمک می‌کند. به طور کلی این فرآیند مبتنی بر افزایش آگاهی، توسعه مهارت‌ها و بالا بردن انگیزه و اعتماد‌ به‌ نفس فردی است.

کوچ توسعه فردی کیست؟

کوچ توسعه فردی کیست

کوچ به معنای مربی بوده و به شخصی اطلاق می‌شود که از مهارت ارتباطی موثری برخوردار است. کوچ توسعه فردی، مراحل پیشرفت مراجعه کننده و همچنین اهداف او را در نظر می گیرد و بر اساس آن‌ها برایش برنامه ریزی می‌کند. البته این برنامه باید توسط خود مراجعه کننده نیز تأیید شود و از نظر او هم برنامه ارائه شده پاسخگوی خواسته‌ها و نیاز‌هایش باشد. کوچ توسعه فردی با توجه به ویژگی‌های افراد و برنامه تهیه شده، ممکن است برای آموزش فرد هم برنامه‌های ویژه‌ای در نظر بگیرد و یادگیری مهارت های خاصی را به او پیشنهاد دهد. مربی رشد شخصی نه تنها به بهبود چشم‌انداز‌های کاری، بلکه به بهتر شدن شرایط زندگی کمک می‌کند.

ممکن است برایتان سؤال پیش بیاید که آیا در این روند همه مسئولیت بر عهده کوچ توسعه فردی است؟ باید گفت که مراجعان خود مسئول دستاورد‌هایشان هستند. آن ها باید خودشان دست به عمل بزنند و کوچ توسعه فردی فقط می‌تواند کمک، تشویق و راهنمایی‌شان کند؛ اما اقدامی را به جای مراجعه کننده انجام نمی‌دهد.

آیا کوچینگ توسعه فردی همان مشاوره است؟

خیر، کوچینگ توسعه فردی با درمان یا مشاوره متفاوت است و مرز‌های واضح و مشخصی دارند. در درمان، تمرکز بیشتر روی گذشته، ریشه مشکلات و حل موانع روانشناختی است در حالیکه کوچینگ روی حال و آینده موردنظر تأکید دارد و به دنبال افزایش مهارت‌ها و شایستگی‌های افراد است. کوچ مانند آینه در مقابل مراجع عمل می کند و این کار را از طریق مشاهده ویژگی‌های شخصیتی و استعداد‌ها، بدون اغراق یا جانب‌داری انجام می‌دهد. مربی توسعه فردی محدودیت‌های مراجعه کننده را مشخص می‌کند و در صورت نیاز او را برای دریافت سایر خدمات ارجاع می‌دهد.

کوچینگ توسعه فردی چه فوایدی دارد؟

مربیگری توسعه فردی چه فوایدی دارد

ممکن است هنوز برایتان سؤال باشد که چرا باید از کوچ توسعه فردی و افراد حرفه‌ای کمک بگیریم؟ در ادامه برخی از دلایل اهمیت کوچینگ توسعه فردی را مطرح خواهیم کرد:

  • کمک به ارتقاء خودآگاهی: در فرآیند کوچینگ شما می‌توانید درک بهتری از عواطف و احساسات خود داشته باشید، باور‌ها و ارزش‌هایتان را بشناسید و نقاط ضعف و قوتتان را کشف و بررسی کنید.
  • توسعه مهارت‌های زندگی: گاهی با تقویت یک یا چند مهارت و کار کردن روی خود، تغییرات بزرگی در زندگی ایجاد می‌شود؛ اما ممکن است انجام این کار به تنهایی سخت باشد. شما به کمک کوچ و طبق برنامه می‌توانید مهارت‌های مهم مثل روابط، مدیریت زمان، حل مسئله را تقویت و به افزایش اعتماد به نفس خود کمک کنید.
  • برنامه ریزی و رسیدن به اهداف: شما در طول مسیر یک کوچ توسعه فردی در کنار خود دارید که با راهنمایی‌ او می‌توانید اهداف مناسب برای خود تعیین کنید، یک برنامه اصولی بچینید و با عبور از موانع به خواسته‌های خود برسید.
  • بهبود کیفیت زندگی: کوچینگ توسعه فردی کمک می‌کند در جنبه‌های مختلف زندگی از جمله کار و زندگی شخصی، جسم و روح، نیاز‌های فعلی و اهداف و… تعادل برقرار کنید و به دنبال ارتقاء سلامت جسمی و روانی، رضایت از زندگی را نیز افزایش دهید.
  • افزایش بهره‌وری: وقتی با کمک یک مربی توسعه فردی، مدیریت بهینه زمان را می‌آموزید، به دنبال آن تمرکز، توجه و انگیزه‌تان هم برای انجام کار‌ها بیشتر شده و سعی می‌کنید متعهدانه برنامه‌هایتان را عملی کنید.
  • کمک به غلبه بر ترس‌ها و موانع: کوچینگ توسعه فردی باعث می‌شود که بتوانید ترس‌ها و باور‌های مخرب را شناسایی و آن‌ها را با باور‌های مثبت و سازنده جایگزین کنید. همچنین کمک می‌کند از چالش‌هایی مثل مشکلات مالی، بیماری، مسائل خانوادگی، تنهایی و… راحت‌تر گذر کنید.
  • تسهیل در تصمیم گیری: از طریق همفکری و مشورت با کوچ توسعه فردی شما می‌توانید در تصمیم‌گیری‌های مهم مثل انتخاب رشته یا مسیر حرفه‌ای، تغییرات شغلی، مسائل شخصی و… بهتر و مطمئن‌تر پیش بروید.

اگر برای تغییر و بهبود در زندگی به دنبال ابزار‌ها و منابع رایگان می‌گردید، ما بهترین پادکست های توسعه فردی فارسی را برایتان معرفی کرده‌ایم که پیشنهاد می‌کنیم حتماً این مطلب را بخوانید.

مراحل کوچینگ توسعه فردی

مراحل کوچینگ توسعه فردی
  1. شفاف سازی و تعیین اهداف: در قدم اول با همکاری مربی مشخص می‌کنید که دقیقاً می‌خواهید چه چیزی به دست آورید. همانطور که قبل‌تر گفتیم، این تعیین هدف باید به روش اسمارت صورت بگیرد. لازم است چرایی مهم بودن هدف و ارزشی که برایتان دارد را پیدا کنید؛ چون این مثل موتور محرک عمل کرده و باعث می‌شود در طول مسیر ثابت قدم بمانید.
  2. تحلیل وضعیت فعلی: در این مرحله لازم است مشخص کنید که در چه نقطه‌ای قرار دارید، دانش، مهارت و تجربیاتتان را بررسی کنید و ببینید کدام داشته‌هایتان را می‌توانید در راه رسیدن به هدف به کار بگیرید و با چه موانع و محدودیت‌هایی روبرو هستید. سپس با توجه به نیاز‌هایی که دارید و اهدافی که تعیین کرده‌اید، یک نقشه راه توسعه فردی ترسیم می‌کنید تا بدانید قرار است چه اقداماتی را در چه زمانی انجام دهید.
  3. بررسی گزینه‌ها و تهیه منابع: شما باید همه منابعی که برای رسیدن به هدف نیاز دارید را شناسایی و تهیه کنید. این منابع می‌تواند کتاب‌ های توسعه فردی، مقالات، دوره‌ها و کارگاه‌های آموزشی، افراد متخصص و … باشد. حالا با توجه به امکانات و گزینه‌های موجود، بهترین‌ها را برای طی مسیر، انتخاب کنید.
  4. اجرای برنامه و تعهد به هدف: اکنون وقت عملی کردن برنامه توسعه فردی است که در مراحل قبل به کمک کوچ تهیه کردید. رمز موفقیت شما متعهد ماندن به هدف و ادامه مسیر با وجود تمام مشکلات و سختی‌ها است.
  5. ارزیابی و گرفتن بازخورد: در این گام از کوچینگ توسعه فردی لازم است به طور مرتب پیشرفت‌ها و موفقیت‌هایتان را در راه رسیدن به هدف ارزیابی کنید و از مربی خود بازخورد بگیرید. سپس در صورت نیاز تغییرات جدیدی در برنامه ایجاد و اصلاحات لازم را اعمال کنید.

در صورتی که این مراحل را به درستی پیش بروید، می‌توانید تغییرات مثبت و پایدار در زندگی شخصی و حرفه‌ای خود ایجاد کنید.

یک کوچ توسعه فردی خوب چه ویژگی‌هایی دارد؟

ویژگی های مربی توسعه فردی خوب

از جمله وظایفی که کوچ بر عهده دارد می توان به این موارد اشاره کرد:

  • ایجاد رابطه صمیمانه و بر پایه اعتماد با مراجعه کننده: مربی باید سعی کند فضایی امن و راحت برای گفتگو و تبادل نظر ایجاد کند و از هرگونه قضاوت و نصیحت بپرهیزد. شنونده خوب بودن، همدلی و درک احساسات و مشکلات افراد از دیگر ویژگی‌هایی است که یک کوچ خوب باید دارا باشد.
  • کمک به مراجع برای شناخت بهتر خود: کوچ توسعه فردی در جهت افزایش خود آگاهی مراجع از او سؤالات مناسب می‌پرسد و کمک می‌کند فرد باور‌ها، ارزش‌ها و نقاط ضعف و قوتش را بشناسد. همچنین با ارائه بازخورد‌های سازنده باعث باعث می‌شود شخص بهتر متوجه موقعیت خود شود.
  • یاری رساندن برای تعیین اهداف مناسب: یکی دیگر از وظایف مربی در کوچینگ توسعه فردی این است که به افراد کمک کند تا به روش اسمارت (واضح و روشن، قابل اندازه‌گیری، دست‌ یافتنی، مرتبط و در زمان مشخص) هدفگذاری و اهداف بزرگ را به قدم‌های کوچک‌تر تقسیم کنند. به علاوه شما را یاری می‌کند که یک برنامه اصولی و قابل اجرا برای رسیدن به خواسته‌هایتان تدوین کنید.
  • حمایت و تشویق مراجعه کننده در طول مسیر: یک کوچ خوب باید به شما انگیزه بدهد و تشویق و پشتیبانی‌تان کند که تلاش‌هایتان را ادامه دهید و راه حل مسائل را بیابید. او کنار شماست تا بتوانید از موانع عبور کنید و در نهایت همراه با شما موفقیت‌هایتان را جشن بگیرد.
  • آموزش مهارت‌های جدید با توجه به نیاز هر فرد: کوچ توسعه فردی موظف است که به مراجعه کننده، منابع و ابزار‌های مناسب را معرفی کند و به او آموزش اصولی بدهد تا مهارت‌های مورد نیازش (مثل مهارت‌های ارتباطی، حل مسئله، مدیریت زمان و…) را توسعه بدهد.
  • رصد پیشرفت مراجعه کننده: مربی توسعه فردی باید روند پیشرفت شما را به طور منظم دنبال کند، راهنمایی‌ها و بازخورد‌های لازم را ارائه دهد و در مواقع نیاز تغییراتی را در برنامه توسعه فردی شما اعمال کند.

باید‌ها و نباید‌هایی که کوچ توسعه فردی باید رعایت کند

نکاتی که هر کوچ توسعه فردی باید رعایت کند:

لازم است که هر مربی در مسیر کوچینگ توسعه فردی اصولی مثل رازداری و بی‌طرفی را در نظر بگیرد. منظور این است که در جهت حفظ حریم خصوصی مراجع تلاش کند و از هرگونه قضاوت بپرهیزد. همچنین باید از دانش و تخصص کافی در زمینه کوچینگ بهره‌مند باشد و پایبندی به اصول اخلاقی و حرفه‌ای را سرلوحه کار خود قرار دهد. یک کوچ توسعه فردی خوب در ارائه نظرات و بازخورد‌ها صادق است و به ارزش‌ها، باورها و خواسته‌های مراجعینش احترام می‌گذارد.

مواردی که یک کوچ توسعه فردی نباید انجام دهد:

یک کوچ به هیچ وجه جایگزین مشاوره یا درمان تخصصی نیست و وظیفه او هدایت و حمایت مراجعه کننده برای حرکت در مسیر درست و پرورش استعداد‌ها و مهارت‌ها است نه اینکه خود مربی به جای مراجع مشکلات را رفع کند. نکته دیگر اینکه در پروسه کوچینگ هیچ تضمینی برای فتح قله‌های موفقیت مراجع وجود ندارد و مربی باید از دادن وعده‌های دروغین خودداری کند. یک کوچ توسعه فردی نباید از حدود صلاحیت خود تجاوز کند و خدمات خارج از تخصص یا توصیه‌های شخصی ارائه ندهد. مربی اجازه ندارد با مراجعینش وارد روابط شخصی شود؛ بلکه باید با آن‌ها مرز‌های شفاف ایجاد کند طوری که حریم شخصی و حرفه‌ای هر دو طرف حفظ شود.

نکات کلیدی برای انتخاب کوچ توسعه فردی

انتخاب بهترین مربی توسعه فردی

برای اینکه که در کوچینگ توسعه فردی به نتیجه دلخواه برسید لازم است که نکاتی را برای انتخاب صحیح در نظر بگیرید. در ادامه برخی از این نکته‌ها را برایتان یادآوری می‌کنیم و شما می‌توانید موارد دیگر را هم به این لیست اضافه کنید.

  • کوچی را انتخاب کنید که در زمینه موردنظر شما متخصص و باتجربه باشد؛ مثلاً اگر به دنبال بهبود روابط شخصی و عاطفی خود هستید بهتر است از یک کوچ رابطه کمک بگیرید.
  • سبک‌های مختلفی در مربیگری توسعه فردی وجود دارد. بعضی از کوچ‌ها برای کشف استعداد‌ها و بهبود عملکردتان در کنار شما هستند و برخی دیگر در تصمیمات و فعالیت‌های شغلی همراهی‌تان می‌کنند. شما باید با توجه به نیاز و سبک مورد نظرتان، بهترین مربی توسعه فردی خود را انتخاب کنید.
  • بسیار مهم است که با کوچتان احساس راحتی کرده و بتوانید به او اعتماد کنید. در جلسه آشنایی خوب به این نکته دقت کنید که می‌توانید با شخصیت و روش کار مربی ارتباط برقرار کنید یا خیر.
  • حتماً در مورد اعتبار و حسن سابقه کوچ توسعه فردی خود اطمینان حاصل کنید. برای این کار می‌توانید از مراجعان قبلی او سؤال کنید و درباره مدارک و گواهینامه‌هایش تحقیق کنید.
  • بررسی کنید که آیا هزینه‌های جلسات کوچینگ با بودجه‌ای که در نظر گرفته‌اید تناسب دارد یا خیر. معمولاً مربیان مختلف با محدوده‌های قیمتی متفاوت کار می‌کنند که شما می‌توانید با توجه به شرایطتان، بهترین فرد را انتخاب کنید.
  • درباره شیوه‌های ارتباطی مربی مورد نظر اطلاعات کسب کنید (مثلاً حضوری، آنلاین، تلفنی) و ببینید آیا با نیاز‌ها و شرایط شما همخوانی دارد و می‌توانید با آن ارتباط برقرار یا نه.

قبل از انتخاب نهایی بهتر است با چند کوچ صحبت و آن‌ها را با هم مقایسه کنید و فراموش نکنید که کوچینگ یک فرآیند تعاملی است که بدون مشارکت شما، نتیجه بخش نخواهد بود.

چگونه مربی توسعه فردی شویم؟

چگونه مربی توسعه فردی شویم

اگر به مربیگری توسعه فردی علاقه‌مند هستید، مؤسسات زیادی وجود دارند که دوره های آموزشی تخصصی برای تربیت کوچ برگزار می کنند و همچنین گواهینامه برای کوچ های فردی ارائه می‌دهند. کوچ با گواهی‌نامه به افرادی گفته می‌شود که در کوچینگ به استاندارد‌هایی در امر آموزش دست یافته‌اند و سطح مشخصی از مهارت‌ها را کسب کرده‌اند.

فدراسیون بین‌المللی کوچینگ یا ICF هم برای کوچ‌ها گواهی‌نامه معتبر صادر می‌کند و هم اعتبار آموزشگاه‌های کوچینگ را می‌سنجد. در اروپا نیز انجمن بین‌المللی کوچ‌ها (IAC) و انجمن کوچینگ AC هر دو به تأیید سیستم‌های آموزشی کوچینگ می‌پردازند. در ایران هم انجمن کوچینگ فارسی زبانان یا FCCl این وظیفه را بر عهده دارد.

برای شرکت در کلاس‌های کوچینگ و دریافت مدرک مربیگری توسعه فردی معتبر می‌توانید آکادمی کوچینگ FCA انگلستان را انتخاب کنید که اولین آکادمی بین‌المللی تربیت کوچ حرفه‌ای فارسی زبانان بوده و تحت نظارت فدراسیون بین‌المللی کوچینگ فعالیت می‌کند.

همانطور که گفتیم کوچینگ توسعه فردی یک فرآیند تعاملی و مداوم برای ارتقاء کیفیت زندگی شماست
و می‌تواند در مواردی مثل کشف و پرورش استعداد‌ها، توسعه مهارت‌ها، افزایش اعتمادبه‌نفس و … کمکتان کند.
در این نوشته سعی کردیم اطلاعات کاملی راجع‌به مربیگری رشد فردی به شما بدهیم.
تا به حال تجربه کمک گرفتن از کوچ را داشته‌اید؟ به نظر شما چالش‌های پیدا کردن مربی خوب چیست؟

الهه صفریمشاهده نوشته ها

Avatar for الهه صفری

من الهه صفری هستم و یک علاقه‌مند به حوزه توسعه فردی. کتاب‌های زیادی در این مورد خوندم و مدام در حال یادگیری هستم. دوست دارم چیزهایی که یاد می‌گیرم رو با آدم‌های بیشتری به اشتراک بذارم و کمک کنم برای حال خوبشون تلاش کنن.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *